Rosebel mijnen tot nader order lam gelegd

Written by on juli 30, 2019

De Rosebel mijn in Brokopondo is officieel onveilig verklaard vanwege de rellen van het afgelopen weekeinde en het gevaar dat er nog dreigt. Alle mijn-personeel is overgebracht naar de stad. Gisteren ging er een regeringsdelegatie onderleiding van de ministers Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen en Stuart Getrouw van Justitie en Politie naar het gebied om met alle partijen te praten. De missie mislukte, omdat op een van de locaties de delegatie geconfronteerd werd met verhitte porknokkers.
Die zouden volgens districtscommissaris Frederik Finisie zijn opgehitst door ABOP-parlementariër Diana Pokie. De parlementariër bezocht de bijeenkomst nabij het dorp Nieuw Koffiekamp met een groepje mensen die gewapend waren met ABOP-vlaggen en kabaal maakten.

Op een gegeven moment raakten de gemoederen dusdanig verhit dat de ministers en gevolg de bijeenkomst moesten verlaten. Hun dienstwagens werden zelfs met stenen bekogeld door sommige porknokkers. De mijnwerkers van Rosebel zijn naar zeggen van vakbondsman Lloyd Read in ieder geval getraumatiseerd. Die werden zondag met de harde hand van de werkplek verjaagd. Hun werktuigen en machines zijn daarna in brand gestoken door de boze porknokkers:

De aanleiding van de rellen is het doodschieten van een porknokker die zich illegaal in de concessie van Iamgold bevond. Een andere goudzoeker raakte gewond. Volgens de porknokkers was het onnodig om de man te doden, omdat hij ongewapend was en geen directe gevaar vormde voor de politie-eenheden. Die werden ingeroepen nadat een groep porknokkers de mine-site te Royal Hill binnenvielen op zoek naar goud.


[There are no radio stations in the database]